Mediation is het gezamenlijk oplossen van een conflict met behulp van een neutrale deskundige: de mediator.
Mediation wordt steeds vaker ingezet als methode om tot oplossing van een conflict te komen. Mediation heeft als voordeel dat u niet in gevecht gaat met elkaar, maar via gesprekken onder leiding van de neutrale en onpartijdige mediator zoekt naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is.
Deskundige hulp
Als er een relatie of familiekwestie speelt waar je samen niet uit komt, kun je ook kiezen voor mediation.
De mediator is getraind in het begeleiden van onderhandelingen. Hij of zij oordeelt niet, maar helpt bij het vinden van een oplossing. De mediator is onafhankelijk, beide partijen moeten vertrouwen in hem of haar hebben.
Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Partijen moeten bereid zijn samen aan een oplossing te werken. Iedereen die bij de mediation aanwezig is, moet geheimhouding bewaren over de inhoud en het verloop van de onderhandelingen.
Mediator
De mediator is neutraal en begeleidt de gesprekken. De uitkomst is voor hem/haar niet belangrijk. De mediator kijkt goed naar de verhoudingen, heeft zicht op wat er gebeurt in een gesprek en geeft beiden de ruimte om het verhaal te doen.
Zoals iedereen weet, kunnen in gesprekken de spanningen hoog oplopen. Een woord is een trigger voor een uitbarsting, verdriet, een lach, een herinnering of een beeld. En wat zegt de ander en met welke (bij)bedoeling? Welke angst of zorg speelt een rol in het gesprek? De mediator is er dan bij om het gesprek in banen te leiden.
Bij mediation is het belangrijk te weten dat beide partijen ‘samen’ regie hebben over de uitkomst en realistische afspraken maken die eventueel in een vaststellingsovereenkomst komen.
Handig, het scheelt veel spanningen en ruzies als er duidelijke en realistische afspraken zijn. Dit geeft duidelijkheid en hierdoor rust, voor jezelf en voor de omgeving.
Wanneer kies je voor mediation?
Of mediation voor uw situatie geschikt is, hangt af van hoe jij en de andere partij tegen het conflict aankijken. Wat je voor ogen moet houden, is dat je het conflict vreedzaam wilt oplossen. Ondanks dat het contact met de andere partij nu moeizaam verloopt.
Mediation is uitermate geschikt als:
- Je bereid bent met de andere partij te werken aan een oplossing
- Je wilt de oplossing in eigen hand houden
- Je verwacht nog vaker met de andere partij te maken te hebben
- Je geen juridische procedure wilt starten met tussenkomst van advocaten
- Je een oplossing wilt die ook in de toekomst bruikbaar is
Er zijn 2 belangrijke uitgangspunten bij mediation
- Vrijwilligheid
- Vertrouwelijkheid en geheimhouding
VOORDELEN MEDIATION
Mediation kent veel voordelen ten opzichte van de traditionele manier van conflictbeslechting (door een rechter, arbiter of advocaat).
Voordelen van mediation op een rijtje:
- Bespaart geld
- Bespaart tijd
- Minder stress
- Oplossingsgericht
- Informeel
Is mediation een geschikte manier voor jou om je conflict op te lossen?
Of mediation geschikt is voor jullie conflict, hangt af hoe jij en de andere partij tegen het conflict aankijken. Het is in ieder geval belangrijk dat jullie het conflict echt op wil lossen, ondanks de problemen of moeizame communicatie met de ander.
Alternatieven voor mediation
Soms kan een coach of training ook uitkomst bieden. Denk ook aan arbitrage, of misschien heeft u een andere expert nodig.
Geef het een kans, kennis maken is gratis. Dan wijzen wij de weg.