Een scheiding van tafel en bed heeft in principe de zelfde gevolgen als een ‘gewone’ echtscheiding, maar het verschil is dat je getrouwd blijft.
Dus, net als bij een echtscheiding, komt er een einde aan de huwelijksgoederengemeenschap, ontstaat er een alimentatieverplichting, kan de boedel worden verdeeld alsmede de ouderdomspensioenen, maar toch blijft formeel het huwelijk in stand.
Waarom scheiden van tafel en bed?
Uit geloofsovertuiging kunnen mensen hiervoor kiezen. Maar wij merken dat dit steeds vaker gebeurt om financiële en fiscale redenen.
Financiële en fiscale redenen
- Ook al wonen jullie apart, dan blijven jullie toch fiscaal partner, zolang jullie zijn getrouwd. Door een scheiding van tafel en bed komt daar een eind aan. Dat kan behoorlijke fiscale voordelen opleveren, terwijl jullie toch getrouwd blijven. Bijvoorbeeld wat betreft de heffingskortingen, zoals de alleenstaande ouderkorting.
- Pensioenrechten kunnen nu al worden verdeeld. Maar ook kunnen ‘op naam staande’ lijfrente polissen worden verdeeld, zonder fiscale gevolgen.
- Een overwaarde in 1 van de woningen kan worden verdeeld door een extra hypotheek te nemen, waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is, als de uitbetaling van de helft van die overwaarde niet op andere wijze beschikbaar is.
- Maar soms gaat men ook scheiden van tafel en bed, terwijl men gewoon blijft samenwonen. Bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat schulden die door één van hen zal worden gemaakt (bijvoorbeeld omdat er een eigen bedrijf wordt opgestart) niet op de ander zijn te verhalen. Door een scheiding van tafel en bed komen jullie financieel namelijk volkomen los van elkaar te staan.
Gevolgen van een scheiding van tafel en bed
Een scheiding van tafel en bed moet ook via een procedure bij de rechtbank worden bewerkstelligd, net als een gewone echtscheiding. De gevolgen zijn ook het zelfde, maar: er kan niet -zonder toestemming van de ander – binnen 3 jaar met een ander worden getrouwd of een geregistreerd partnerschap worden aangegaan.
Hoewel een scheiding van tafel en bed geen ‘echte’ echtscheiding is, is de procedure dus hetzelfde. Als jullie minderjarige kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Ook zal een convenant moeten worden opgesteld, waarin de financiele afspraken duidelijk worden vastgelegd.
Wil je meer informatie, neem gerust contact op.
Vraag beantwoord door M.S.M. Boerkamp van ScheidingsWijze[n], juli 2014