Patroon
De communicatie tussen Ans en Bert verloopt volgens een patroon dat veel spanning en geen resultaat oplevert. Dat is niet de schuld van Ans of Bert. Een patroon ontwikkelt zich. Ongemerkt heeft de verwijdering zich ingezet en is uitgegroeid tot wat het nu is. De vraag is: kunnen ze dat doorbreken? Kunnen Ans en Bert hun communicatie zo veranderen dat ze weer constructief met elkaar praten, ook al is de relatie verstoord?
Het antwoord is ‘ja’. Als het Ans en Bert lukt om zich te realiseren dat zij in een patroon terecht zijn gekomen dat hen in de weg zit en daar beiden geen schuld aan hebben, is een belangrijke stap gezet. Dan zullen zij in staat zijn de vraag los te laten ‘Wie is begonnen met de onaangenaamheden?’. De werkelijkheid is dat geen van beiden is begonnen: een patroon ontwikkelt zich in de vorm van actie – reactie. Het is een circulair proces: een cirkel waar geen begin is te ontdekken.
Net zo een patroon ligt ten grondslag aan het uit elkaar groeien van Ans en Bert. Beiden hebben de neiging om het ontstaan van de onderlinge verwijdering bij de ander te leggen. Als het ze zou lukken om te begrijpen dat ze samen dat patroon hebben ontwikkeld zal het mogelijk zijn met elkaar afspraken te maken.
Tot slot
Het doorbreken van een patroon in communicatie gaat niet vanzelf. Als je merkt dat de onderlinge communicatie vastloopt is het noodzakelijk daar expliciet aandacht aan te geven.
De ervaring leert dat het de moeite waard is daar ondersteuning bij te vragen. De mediator is gespecialiseerd in het analyseren en bespreekbaar maken van de patronen in de communicatie. Hij geeft inzicht en helpt u (weer) constructief met elkaar te overleggen.
Ruud Groenteman