Ons uitgangspunt is om het makkelijker te maken, het is al moeilijk genoeg.
Vanaf het begin staat een mediator je bij, de toekomst is hierbij altijd het uitgangspunt.
Bij elke samenwerking wordt er gekeken naar hoe jullie onderlinge relatie is, zodat de praktische zaken op de manier die bij jullie past, geregeld kunnen worden.
1. Voorfase
Je kunt contact met ons opnemen zoals je dat zelf wenst. Dat kan per mail, telefoon, via een contactformulier of middels een vrijblijven en kosteloos informatiegesprek. Na overleg is het mogelijk dat wij contact leggen met de andere partij.
Op het moment dat je contact met ons opneemt, schetsen wij globaal hoe wij werken en wat de wederzijdse verwachtingen zijn.
De andere partij en jijzelf ontvangen daarna van ons informatie over onze werkwijze en mediation in het algemeen. Daarna zal er een intake plaatsvinden met de mediator die je zelf kiest.
2. Het eerste mediationgesprek
De mediation kan plaats vinden waar jullie dat willen. Wel is het onze ervaring dat het wel prettig is om dit op neutraal terrein te doen.
De familie-mediator start de bijeenkomst altijd met het ondertekenen van de mediationovereenkomst. Vooraf heb je de overeenkomst, algemene voorwaarden en gedragsregels al ontvangen.
3. De mediatongesprekken
De gesprekken vinden plaats met alle partijen tegelijk. Soms vindt er een apart gesprek plaats als de mediator of een partij dat nodig acht. Er is alleen contact met de mediator per per mail, dit om de neutraliteit van de mediator te bewaken en om partijdigheid te voorkomen (uitzonderingen daar gelaten).
Tijdens de gesprekken zorgt de mediator voor de volgende zaken;
- Een gespreksstructuur aanbrengen en bewaken
- Onpartijdigheid bewaken
- Heeft begrip, erkent emoties
- Krijgt boven tafel wat de belangen zijn
- Partijen helpen bij de onderhandeling
- Creativiteit (mobiliseren)
- De juiste interventies toepassen
- Helpt om er anders naar te kunnen kijken
- Toont lef
- Hanteert agressie en emotionele uitbarstingen
4. De oplossing
Als misverstanden uit de wereld zijn, komt het moment om naar een oplossing te gaan kijken.
De mediator heeft als taak jullie te leiden naar een door hen zelf aangedragen oplossing. Mediation is altijd vrijwillig en dat betekent dat als je uit eigen beweging meewerkt en kennelijk ook tot een oplossing wil komen, dat dit zorgt voor committent en meer draagvlak voor de gevonden oplossing.
Indien dat nodig is, kan je uiteraard altijd een adviseur raadplegen.
Als jullie tot overeenstemming gekomen zijn, legt de mediator dat zo nodig vast in een eventuele duidelijke, rechtsgeldige, begrijpelijke, door alle partijen geaccepteerde overeenkomst.
Bel voor een vrijblijvende kosteloze afspraak of vul het contactformulier in.