Hoe ontbind ik het samenlevingscontract?
Je hoeft daarvoor niet naar de notaris. Voordeel van samenwonen is dat er geen procedure bij de rechtbank nodig is als je uit elkaar wilt gaan. Je hoeft dus ook geen advocaat in te schakelen. In de samenlevingscontracten wordt bepaald hoe je de samenleving op kunt zeggen, vaak kan dat via een schrijven.
Let op: regelingen buiten het samenlevingscontract stoppen niet automatisch.
Woning
Vaak ben je met je (ex-)partner samen eigenaar van de eventuele koopwoning. Je ex-partner staat dan vaak ook steeds genoemd als begunstigde op uw levensverzekering.
Bij een koopwoning zal beslist moeten worden of de woning wordt verkocht of dat één van jullie in de woning blijft. In dat laatste geval zal moeten worden afgerekend met de partner die vertrekt (overwaarde of onderwaarde). Met de huidige woningmarkt kan dat nog wel eens een discussie en dat kan tegenwoordig met huizen onder water nog heel wat discussie opleveren).
Je moet je wel realiseren dat er daarna nog van alles geregeld en afgesproken moet worden wat betreft kinderen, huis, verzekeringen, scheiding van financiën etc.
Boedelscheiding
Het samenlevingscontract geeft aan wat wel of niet gedeeld hoeft te worden. De gemeenschappelijke zaken zullen moeten worden verdeeld.
Schulden bij het uit elkaar gaan maken het er ook niet makkelijker op. De scheidingsspecialist/ mediator kan helpen om dit in kaart te brengen en dit vast te leggen en evt. contact te hebben met de schuldeisers, zodat vastgelegd kan worden wie de schulden gaat betalen zonder dat de ander aansprakelijk blijft voor de schulden.
Uiteraard helpt de mediator bij een geschil om er middels bemiddeling uit te komen.
Ouderschapsplan verplicht
Als er kinderen zijn dan ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen en zal vastgelegd moeten worden hoe je de kosten voor de kinderen nadat je uit elkaar bent, betaald gaan worden.
We checken ook altijd of jullie beiden het ouderlijk gezag hebben en of dat bij de geboorte van het kind geregeld is. Hebben jullie dat toen niet gedaan, dan zou je kunnen overwegen om dat alsnog te doen. (Zie ook recht op omgang na scheiding)
Heb je een huurwoning, dan zal afgesproken moeten worden wie in de woning blijft. Met de verhuurder zal moeten worden geregeld dat het huurcontract op naam komt te staan van degene die in het huis blijft.
Alimentatie
Naast kinderalimentatie kan er ook sprake zijn van partneralimentatie. Dan staat dat in het algemeen opgenomen in het samenlevingscontract. Hierboven spraken we al over eventuele kinderalimentatie, maar het kan natuurlijk zo zijn dat er in jullie samenlevingscontract ook iets is afgesproken over partneralimentatie. In dat geval zal er een alimentatie moeten worden vastgesteld.
Ook al staat er niets over alimentatie in het samenlevingscontract, ook achteraf kun je natuurlijk samen afspreken dat de ene partner nog een tijdje een deel van het inkomen afdraagt aan de andere partner.
Wij werken met een uniek financieel scheidings- en budgetteringsrapport, waardoor je na de scheiding precies weet hoe het er met jouw financiën voor staat.
Als je er samen niet uitkomt of het goed wilt afsluiten en regelen voor de toekomst dan is het verstandig om een mediator/ scheidingsspecialist in te schakelen.
Kortom, wil je echt ‘los’ komen van je (ex-)partner? Neem dan contact met ons op.