De meeste ouders gaan na een scheiding opnieuw een intieme relatie aan. Voor de kinderen betekent dit de komst van een stiefouder. Dit is voor de meeste kinderen erg zwaar. Meer dan de helft van de nieuwe gezinnen valt weer uiteen. Preventie, voorlichting en het maken van afspraken zijn dringend nodig (Anthonijsz, e.a., 2015). Je wilt natuurlijk dat je nieuwe gezin een succes wordt, niet alleen voor jezelf, maar zeker ook in het belang van de kinderen.
Bij het fuseren van levens en gezinnen komen allerlei praktische zaken kijken, waar je vooraf werkelijk niet bij stil staat, omdat het simpelweg een nieuwe wereld is.
Met de juiste aandacht en het beantwoorden van de juiste vragen is de kans op een gelukkig nieuw gezin vele malen groter.
ScheidingsWijzen geven je tips, tools en afstemming met elkaar omtrent samenwonen met je nieuwe partner en de kinderen uit een eerdere relatie, onder zorgvuldige begeleiding.
Enkele onderwerpen die aan bod komen bij het maken van een stiefplan zijn:
- Samen één opvoedstijl kiezen
- Plek voor iedereen
- Als stiefouder ben je extra, wat is jouw rol?
- En wat betekent dit voor jouw rol als biologische ouder
- Een (nieuw) gezin heeft rituelen nodig, welke rituelen kiezen jullie ?
- Bloedband en stiefband naast elkaar, hoe doe je dat?
- Communicatie van- en over de kinderen.
- Omgaan met (o.a. de rechten van) je ex
- Alles staat of valt met heldere afspraken, ook financieel.
Ook bij de 40% horen die wel bij elkaar blijft?
De methodiek is recent ontwikkeld en helpt het stiefgezin, ook wel nieuw samengestelde gezinnen genoemd, bij het zowel emotioneel als praktisch, op orde krijgen van het nieuwe gezin. Het heet het stiefplan en het betreft een praktische methodiek, die je samen met onze stiefplancoach in staat stelt een stief-ouderschapsplan op te stellen.
Wij bieden ondersteuning bij de vorming van een stiefgezin.
Bel voor een vrijblijvende afspraak om een stiefplan op te stellen.