Deskundige hulp
Als er een relatie- of familiekwestie speelt waar je samen niet uit komt, kun je kiezen voor mediation.
De mediator is getraind in het begeleiden van onderhandelingen. Hij of zij oordeelt niet, maar helpt bij het vinden van een oplossing. De mediator is onafhankelijk, beide partijen moeten vertrouwen in hem of haar hebben.
Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Partijen moeten bereid zijn samen aan een oplossing te werken. Iedereen die bij de mediation aanwezig is, moet geheimhouding bewaren over de inhoud en het verloop van de onderhandelingen.
Communicatie
Met elkaar in gesprek zijn lijkt zo makkelijk, we praten immers veel en met iedereen, in de bus, in de trein, bij de supermarkt, op het werk, met de buren, de kinderen en je partner. Zolang een ontmoeting kort is hoef je niet veel met ‘de ander’. Gedachten, beelden, oordelen, ideeën, opmerkingen je vergeet ze zodra je wegloopt.
In een langdurige relatie, denk aan familie, vrienden, werksituatie, gezin of met je partner gebeurt hetzelfde. Gedachten, beelden, oordelen, ideeën, opmerkingen en bij herhaling sla je ze op in je geheugen.
Dan kan het zijn dat je zaken niet meer bespreekt omdat ‘hij/ zij mij toch niet begrijpt, boos wordt, het de schuld van de ander is, hij/zij het altijd beter weet, adviezen toch niet opvolgt, het onzin vindt, het niet belangrijk is’ enzovoorts……
Het kan zijn dat je zaken niet bespreekt omdat je vindt dat je die gedachten niet behoort te hebben. Of als ik dat vertel of doe, wat denkt hij dan wel niet van mij? Als ik zaken uitspreek, vindt zij mij dan belachelijk?
Gaandeweg verandert de relatie. Vertel en doe je sommige zaken nog wel en andere dingen niet. Ieder mens reageert op zijn eigen wijze zoals hij dat al jaren doet en kent. Er ontstaat een patroon tussen partners, zussen, broers, vaders, moeders, vrienden etc. in de manier van communiceren. Niets mis mee zolang dit voor alle partijen werkt.
Zodra zaken een belangrijke rol spelen maar een ieder merkt dat het niet meer lukt om deze te bespreken om tot een oplossing of afspraak te komen, dan is het goed om een neutrale derde erbij te hebben.
Wat doet de mediator en wat levert dat op?
FamilieWijze[n] helpt je:
- In gesprek te komen en of te blijven,
- hun belangen en wensen te verwoorden en
- aan een gezamenlijke aanpak te werken.
Resultaten van mediation
Mogelijke resultaten van de mediation zijn:
- Herstel van de relatie,
- Duidelijkheid over belangen en doelen,
- Duidelijkheid over verschillen en overeenkomsten,
- Overzicht van mogelijke oplossingen,
- Een plan van aanpak voor de (nabije) toekomst,
- Afspraken,
- Beëindiging van de relatie,
- Iets anders wat partijen onderling bedenken.
Bij FamilieWijze[n] zijn de krachten, kennis en kunde van diverse specialisten uit de regio gebundeld. De professionals ondersteunen je bij het oplossen van je relatie- of familiekwestie.
Na een vrijblijvende intake bij de mediator in je buurt wordt het medaitontraject in gang gezet.
Mediation zelftest
Twijfel je nog? Doe de dan de test.
Je kunt ons natuurlijk ook bellen. Een gesprek brengt je vaak weer dichter bij een oplossing.