Naast de emotionele zaken komt er altijd een financieel plaatje bij kijken.
Iedere familie-mediator/ coach stelt zijn eigen tarief vast. In principe betalen partijen het uurtarief gezamenlijk, ieder een gelijk deel. Een andere verdeling mag ook worden afgesproken.
Er is één mediator die je ondersteunt tijdens het mediationtraject en in sommige zaken is een vaste prijs ook mogelijk. Het is dus verstandig om de mediator vooraf te vragen aan welk tarief en aan welke bijkomende kosten je in jullie zaak moet denken.
Tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek wordt gekeken of het klikt tussen jullie en de mediator en worden de mogelijkheden besproken.
Toevoeging
Verder is het goed om na te gaan of jullie wellicht voor een toevoeging (= gesubsidieerde mediation) in aanmerking komen. De mediator dient daarvoor ingeschreven te zijn bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je betaalt dan alleen een eenmalige bijdrage van € 53,- of € 105,- (dus niet per uur). De bijdrage kan soms via de Gemeente vergoed worden middels bijzondere bijstand. De familiemediator vraagt de toevoeging voor jullie aan. Indien de andere partner geen recht heeft op toevoeging dan betaalt de andere partner de helft van het uurtarief.
Wist u dat de bijdrage voor mediation veel lager is dan de bijdrage voor een advocaat?
Rechtsbijstand
Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Kijk dan in de polisvoorwaarden of mediation door uw verzekering vergoed wordt. De keuze van de mediator is vrij, wat de polis ook zegt. De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat u uw eigen registermediator mag aanwijzen. De rechtsbijstandsverzekeraar heeft ook dan vergoedingsplicht.
Kies voor de makkelijke weg
De mediator staat voor je klaar om de relatie- of familiekwestie zo makkelijk, duidelijk, goedkoop mogelijk en volledig af te wikkelen. Een mediation duurt aanmerkelijk korter dan een gerechtelijke procedure, binnen 2 tot 5 gesprekken is over het algemeen de kwestie geregeld.
Kennis maken is gratis